Scurt istoric

Istorie Octombrie 25, 2014

Pe drumul ce leagă Moldova de Ardeal, prin Cheile Bicazului, în îngustimea stâncilor de calcar, între sprânceana Ghermanului şi a Ciuncanilor, se întinde pe o lungime de 6 km parohia ortodoxă Bicaz Chei 1 din comuna Bicaz Chei. Parohia cuprinde credincioşii de pe o bună parte a satului reşedinţă de comună.

Începutul sec. al XX-lea găseşte pe valea Bicazului o comunitate mică de aproximativ 96 de familii, strânşi în jurul unei capele din lemn, aşezată în mijlocul cimitirului, locaş în care oficia slujba religioasă, prin rotaţie, unul din preoţii greco-catolici din Bicazu Ardelean. Abia în 1948, când prin Hotărâre Guvernamentală se trece la ortodoxie, dar mai ales în 1989 odată cu căderea comunismului, biserica de aici a intrat într-un proces de prefacere şi reînnoire în duhul credinţei strămoşeşti al ortodoxiei.

Actuala biserică ortodoxă din această parohie, îşi are certificatul de naştere aşezat în dreptul anului 1926. Meritul deosebit în formarea acestei parohii, dar mai ales în desprinderea de biserica Greco-catolică din Bicazu Ardelean îi aparţine preotului, vrednic de pomenire, Teodor Candea.

Noua parohie îşi construieşte o biserică lungă de 26m, lată de 8m şi înaltă de 6m, pe dealul din centrul comunei. Biserica este construită în plan treflat din piatră de rau. După 1989 i s-a adăugat un pridvor din cărămidă, aşezat perpendicular pe axul bisericii, pictat de pictorul I. Moraru din Bicaz. Acoperită iniţial cu dranită, apoi cu ţiglă şi mai târziu cu tablă, are un turn clopotniţa deasupra pridvorului ce adăposteşte 3 clopote (unul dintre ele fiind din 1931). Architectural, locaşul de cult se înscrie în stilul bisericilor catolice din Ardeal.

Din 1990, odată cu venirea în această parohie a părintelui Constantin Căpăţână, atât biserica cât şi curtea bisericii au intrat într-un proces de reînnoire: schimbarea acoperişului şi a învelitorii, consolidarea curţii şi împrejmuirea cu gard din beton, amenajarea unui pridvor de vară în curtea bisericii, schimbarea pardoselii, reînnoirea mobilierului din biserică, dotarea cu centrală termică, reamenajarea casei parohiale, construirea unui centru social. Toate acestea au fost realizate cu ajutorul credincioşilor din parohie şi printr-o bună colaborare şi conlucrare a părintelui cu Primăria comunei Bicaz Chei.

Vrednici de amintit sunt preoţii care au slujit la această parohie: Pr. Teodor Candea (1926-1952) ajutat de Pr. Popa Ilie între 1950-1952, Pr. Gheorghe Boieru (1952-1957), Pr. M. Lazăr (1977-1978), Pr. Dumitru Pantalon (1979-1981) şi Pr. Nicolae Regos (1981-1990).